Fejléc
Search
Hungarian flagEnglish flag

M3 laboratórium

Bp., III. Szőlő utca 4. (B épület 109.)

Az országban egyedülálló alállomási modellel felszerelt oktatási laboratórium a legkülönlegesebb laborok sorába emelik az M3-as labort. A laboratórium egyik legfőbb oktatási területe a nagyfeszültségű alállomások felépítése, a kapcsolási sorrendek gyakorlása, az erőművek hálózatra csatlakozásának valós modellezése.

A laborban a hallgatók részletesen foglalkoznak az energetikában használatos villamos gépek (szinkron generátor, transzformátor, aszinkronmotor) felépítésével, működésével, a gépek mérésével. Az épület alagsorában egy erőmű modell található, melynek vezérlésével ismerkedhetnek meg a hallgatók, majd a kapcsolási sorrend gyakorlása közben a szinkronozás komplex műveletét sajátítják el. Lehetőség adódik valós alállomási környezetben mérni, javítási munkálatokat végezni, különböző hibaállapotokat analizálni.

Az erőművi és alállomási modellen kívül található itt távvezeték modell és valós villamos fogyasztók. A laborban hangsúlyos szerepet kap továbbá a távvezérlés kialakításának lehetősége és a meddő kompenzálás.

A villamos méréseken túl, a hallgatók a tudományos diákköri konferenciákhoz, önálló projektekhez szükséges mechanikai munkálatokat ebben a laborban tudják elvégezni.

Terveink szerint a laboratóriumot korszerűsítjük IEC 61850-es kommunikációt használó védelmekkel és irányítástechnikai berendezésekkel, továbbá egy SCADA rendszerrel bővítjük az alállomási modellünket.

M3 laboratórium
M3 laboratórium
M3 laboratórium

Vissza a lap tetejére

Hírek, események

2021.10.01.

Pályázati felhívás a 2021. évi Védelmi és Irányítástechnikai Fórumon való ingyenes részvételre

Bővebben…

2021.09.29.

Kivitelező villamosmérnököt keres a SolServices Kft.

Bővebben…

2021.08.30.

Megtekinthetők a Napelemes rendszerek létesítése - szakirányú továbbképzés 2021/2022 tanév, I. félév tantárgyprogramjai.

Bővebben…

2021.08.29.

Megtekinthetők a 2021/2022 tanév, I. félév tantárgy-
programjai.

Bővebben…

2021.04.26.

VEI szakirányválasztási tájékoztató - Villamosenergetika szakirány

Bővebben…

2021.04.25.

Új videókkal bővült a laboratóriumainkat bemutató oldalunk.

Bővebben…

Érvényes HTML 4.01 TransitionalÉrvényes CSS!