Fejléc
Search
Hungarian flagEnglish flag

M2 laboratórium

Bp., III. Bécsi út 94-96/a (C épület)

A laboratóriumban a hallgatók a legfrissebb ipari fejlesztésekkel, problémákkal ismerkedhetnek meg.

A villamos energetika egyik legfontosabb területe a méréstechnika. A korrekt elszámolás alapja a pontos mérés. A hallgatók megismerkedhetnek az indukciós - és elektronikus fogyasztásmérők felépítésével, a mérési elvekkel. Lehetőséget kapnak a fogyasztásmérők paraméterezésére, pontossági vizsgálatára. Megismerkednek a 0,4 kV-os mérési rendszerekkel és a teljesítményvezérlő rendszerekkel: hangfrekvenciás körvezérlés és az újszerű rádiófrekvenciás körvezérlés (HKV, RKV) készülékeivel.

A laborban gyakorlati úton sajátítják el a 0,4 kV-os kábelek korszerű hibahely behatároló módszereit. Gyakorlati órákon sajátítják el a reflektométerek, lökésgerjesztők, nyomvonalkeresők használatát.

A labor egyik kiemelt fontosságú területe a közcélú villamos hálózatok minőségi kérdéseit felölelő oktatási tematika. Hálózati modellek és analizátorok segítségével vizsgálják a szolgáltatott villamos energia minőségi paramétereit.

Mivel a laborban számítástechnikai és multimédiás lehetőségek is rendelkezésre állnak, így adott a lehetőség a villamosenergia-rendszerek teljesítményáramlás vizsgálatára. Az oktatásunka sikerült bevezetni az egyik legelterjedtebb load-flow szoftvert, melyet az ipar is használ. A hallgatók az elméleti alapokat felhasználva modellezhetik a villamosenergia-hálózatot, a rendszerek összekapcsolása által létrejött jelenségeket, a rendszer stabilitását, vagy a rendszer viselkedését egy új erőmű csatlakozása esetén.

Az oktatási tevékenységen kívül ebben a laborban történik az egyéni projektek kivitelezése, évente több tudományos diákköri konferenciára történik itt a felkészülés, gyakran itt készülnek el a pályamunkák a hallgatók és a konzulensek közreműködésével. A laborban működik az Energetikai Kutatóhely, melynek hírneve országos elismertségnek örvend.

Vissza a lap tetejére

Hírek, események

2022.05.27.

Miért is jó a "Villamosenergetika"?

Bővebben…

2022.02.14.

Megtekinthetők a 2021/2022 tanév, II. félév tantárgy-
programjai.

Bővebben…

Érvényes HTML 4.01 TransitionalÉrvényes CSS!