Fejléc
Search
Hungarian flagEnglish flag

Környezeti hatások vizsgálata laboratórium

Bp., III. Szőlő utca 4. (B épület 016.)

A villamos és nem villamos készülékeket, eszközöket üzemük során különféle igénybevételek érik, amelyek hatására öregszenek, fáradnak, ezért feladatukat csak egy adott ideig képesek ellátni.

Ezek üzemből való kiesése gyakran jelentős anyagi veszteséggel jár, ezért előzetes mérések elvégzésével már a felhasználás során ismerni kell várható élettartamukat. E mérések nem történhetnek a névleges beépítési körülményeknek megfelelően, mivel ez igen hosszadalmas kísérletezést jelentene. Ezért élettartamukat forszírozott igénybevételek között elvégzett mérésekkel, gyorsított vizsgálatokkal becsülik meg.

A Villamosenergetikai Intézet évtizedek óta foglalkozik a megbízható és az elvárásoknak megfelelő villamos energia szolgáltatás problémáinak megoldásával.


Környezeti hatások vizsgálata laboratóriumunk mérő- és kutatóhelyein lehetőség van elektromos eszközökre, mérőeszközökre, vezetékekre és csatlakozókra kifejtett környezeti hatások vizsgálatára.
Környezeti hatások vizsgálata laboratórium
Környezeti hatások vizsgálata laboratórium

A korróziós tesztek között különleges helyet foglal el a kén-dioxidos korróziós teszt. Mivel a kén-dioxid mérgező gáz, ezért ezeket a vizsgálatokat csak az erre a célra tervezett Kesternich kamrákban lehet biztonságosan lefolytatni.
Kesternich kamra
Kesternich kamra

A műanyag alkatrészek számára folyamatos igénybevételt jelent a hőtágulás és a magas páratartalom. A termékgyártásban a hőingadozás, a hideg- illetve melegtűrés, valamint a páratartalom hatásának szimulálását ciklikus klímakamrában végzik.
Kapacitív osztó és nagyfeszültségű transzformátor
Klímakamra
A xenonlámpás kamrákban a napfény teljes spektrumát xenonlámpákkal szimulálják, így segítségével különböző műanyagok, festékek, illetve színezékek fény- és időjárás-állósági vizsgálataihoz alkalmazhatók.
A földi légkör legalsó rétegében található ózon, mint az egyik legerősebb oxidálószer, jelentős minőségkárosodást okoz a műanyag, a gumi és más termékekben. Ezek ózonnal szembeni ellenállóságát ózonkamrás vizsgálatokkal lehet megállapítani.
Xenon-kamra
Ózonkamra
Xenon-kamraÓzonkamra

Élettartam vizsgáló tesztkamráinkban - amelyek a gyorsabb mérés érdekében a valós körülményeket szabályozott módon felerősítve reprodukálják - különféle kutatási és fejlesztési feladatok is elvégezhetők.

Vissza a lap tetejére

Hírek, események

2022.05.27.

Miért is jó a "Villamosenergetika"?

Bővebben…

2022.02.14.

Megtekinthetők a 2021/2022 tanév, II. félév tantárgy-
programjai.

Bővebben…

Érvényes HTML 4.01 TransitionalÉrvényes CSS!