Fejléc
Search
Hungarian flagEnglish flag

Nagyfeszültségű laboratórium

Bp., III. Szőlő utca 4. (B épület 014.)

A villamosenergia ellátással szemben támasztott fontos követelmény a gazdaságosság és a megbízhatóság.

A villamosenergia igények növekedése, az egyre nagyobb teljesítmények gazdaságos átvitele szükségessé tette az egységteljesítmények és az átviteli feszültségszintek növelését, ami a villamos berendezések szigeteléseit érő igénybevételek növekedését eredményezte.

A villamosenergetikai berendezések meghibásodása az esetek nagy részében a szigetelés hibáira, romlására vezethető vissza.

Ezek a tényezők ráirányították a figyelmet a szigeteléseket érő igénybevételeknek megfelelő tulajdonságokkal bíró szigetelőanyagok kiválasztására, a tulajdonságok különböző körülmények közötti vizsgálatára, a szigetelések méretezési és vizsgálati kérdéseire, a vizsgálati módszerek továbbfejlesztésére.

Az utóbbi időben jelentősen bővült az igény, hogy a hagyományos dielektromos jellemzőkön kívül, illetve azokkal együtt vizsgáljuk más, anyagszerkezeti változásokat kimutató egyéb jellemzőket is.

A nagyfeszültségű (szigeteléstechnikai) laboratóriumi gyakorlatok célja a villamosenergetikai berendezésekben alkalmazott szigetelőanyagok tulajdonságainak és ezek mérési módszereinek elsajátítása, a berendezések szigetelésére előírt vizsgálatokhoz, feszültségpróbákhoz szükséges berendezések megismerése, a vizsgálatokkal kapcsolatos gyakorlati ismeretek megszerzése.

Az itt telepített egyenfeszültségű, váltakozófeszültségű és lökőfeszültségű berendezések mellett, több "kisebb" mobil próbatranszformátor is üzemel a fentiek mérésére alkalmas osztókkal és műszerekkel kiegészítve.
Nagyfeszültségű mérőhely
Nagyfeszültségű mérőhely
Gömbszikraköz átütése
Gömbszikraköz átütése
Kapacitív osztó és nagyfeszültségű transzformátor
Kapacitív osztó és nagyfeszültségű transzformátor
A laboratóriumban a nagyfeszültségű technika témakörébe tartozó - nem szimulált - alapvizsgálatokat végezhetnek hallgatóink. A szakmában ismert és megszokott mérések elvégzése is lehetséges a különféle szigetelési ellenállás-mérőkkel, veszteségi tényező mérőkkel és részlegeskisülés mérőkkel.
Levegő átütése csúcs-sík elektródák között
Levegő átütése csúcs-sík elektródák között
Lökőosztó
600 kV-os lökésgerjesztő
Lökőosztó600 kV-os lökésgerjesztő
Szigetelőlánc átívelése (kb. 300 kV)
Szigetelőlánc átívelése (kb. 300 kV)
Szigetelőlánc átívelése
A villamos szigeteléstechnika témakörhöz tartozó korszerű, számítógéppel vezérelt berendezésdiagnosztikai és ipari műszereink használata nagyban hozzájárul egyetemi hallgatóink gyakorlatorientált képzéséhez.
Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink naprakész tudással rendelkezzenek, és ez versenyképessé tegye őket a munkaerőpiacon tanulmányaik befejezése után.

Vissza a lap tetejére

Hírek, események

2022.05.27.

Miért is jó a "Villamosenergetika"?

Bővebben…

2022.02.14.

Megtekinthetők a 2021/2022 tanév, II. félév tantárgy-
programjai.

Bővebben…

Érvényes HTML 4.01 TransitionalÉrvényes CSS!